ASIAN~WORLD
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare

Gheisa

2 participanți

In jos

Gheisa Empty Gheisa

Mesaj  Phoenix Lun Iun 21, 2010 10:47 pm

Gheişele (芸者 geisha, însemnând „artist/ă” sau „persoană a artelor”) sunt în acelaşi timp artiste în tradiţia japoneză. În regiunea Kansai termenii geiko (芸妓), pentru gheişă şi maiko (舞妓), pentru gheişă ucenică, au fost folosiţi încă de la Restaurarea Meiji. Gheişele erau foarte cunoscute în secolul al XVIII-lea şi în secolul al XIX-lea; ele mai există şi astăzi, cu toate că numărul lor este în permanentă scădere.

Termeni

Geisha (în grafie românească gheişă) este cel mai familiar termen al vorbitorilor limbilor europene şi de asemenea cel mai folosit de japonezi. Ca toate substantivele japoneze, nu există distincţie între varianta de singular şi de plural a termenului.

Există şi aşa-numitele onsen geisha (gheişă de băi, onsen însemnând băi termale) care sunt de fapt prostituate, neavând nici pregătirea artistică şi nici nivelul de rafinament al unei gheişe adevărate. În plus, în timpul ocupaţiei americane a Japoniei după ce de-al Doilea Război Mondial, unele femei tinere, doritoare de a aduna bani, pretindeau că sunt gheişe şi ofereau favoruri sexuale militarilor americani. Aceste două elemente au făcut să se răspândească opinia total greşită că gheişele ar fi prostituate.

Istorie şi evoluţie

Gheişele au apărut în istorie ca artişti de profesie; la început mulţi din aceşti artişti nu erau femei, ci bărbaţi. În timp ce diferite tipuri de curtezani puneau accent pe plăcerile sexuale, gheişele se specializau pe artele tradiţionale japoneze, muzică, dans, ceremonia ceaiului, conversaţii cu bărbaţii pe care îi întreţineau. Pe măsură ce îndemânarea artistică a curtezanilor de rang înalt era în declin, cererea de artişti-gheişă (bărbaţi sau femei) era în creştere.

Gheişele-bărbaţi, cunoscuţi uneori sub numele "hōkan", au început să decadă la rândul lor la sfârşitului secolului al XVIII-lea. În anul 1800 gheişele-femei (numite atunci "onna geisha", adică "femeie gheişă") i-au depăşit ca număr pe gheişele-bărbaţi, raportul fiind de trei la unu. Termenul "gheişă" a ajuns treptat să însemne doar femeie artistă, aşa cum înseamnă şi astăzi.

Conform tradiţiei, gheişele îşi începeau instruirea la o vârstă foarte fragedă. Unele fete erau vândute la casele de gheişe ("okiya") copii fiind, şi începeau aproape imediat studiul în diferite arte tradiţionale.

În timpul copilăriei, viitoarele gheişe lucrau adeseori ca servitoare sau asistente ale unei gheişe experimenatet din okiya, pentru ca după o vreme să devină ucenice (maiko). Prima etapă, cea de servitoare, se numeşte shikomi (sau shikomiko sau shitajiko). În această perioadă, viitoarea gheişă era însărcinată cu diferite treburi: curăţenia casei, primirea unor comisioane, etc. Totodată, fata trebuia să meargă şi la şcoală pentru a se instrui.

Trecerea de la shikomi la următoarea etapă, minarai, se face printr-un ritual numit misedashi. Ritualul misedashi reprezintă debutul oricărei gheişe şi de obicei este urmat de o mică petrecere. Fata va deveni acum gheişă ucenică şi este legată de o "soră mai mare" ("onēsan"), adică o gheişă experimentată care îi va deveni mentor şi care o va prezenta tuturor clienţilor ei, print-o ceremonie numită san san kudo (ambele beau sake de trei ori din trei cupe diferite).

În etapa minarai, gheişa ucenică o va urma pe "sora ei mai mare", la toate casele de ceai şi la toate localurile unde aceasta frecventează, pentru a observa ceea ce va trebui să facă pe viitor. După misedashi, ea este membră a comunităţii de gheişe, dar nu este pregătită îndeajuns pentru a începe să întreţină clienţi.

Uneori în timpul uceniciei, este de aşteptat ca maiko să treacă prin ritualul "mizuage". Acest lucru înseamnă tăierea simbolică a unei părţi a cocului. Odată aceasta însemna şi că virginitatea fetei era licitată şi vândută unui client, dar acum legea japoneză interzice acest lucru. După mizuage, sau uneori după vârsta de 18 ani, coafura gheişei este schimbată pentru a dovedi tuturor că fata a devenit acum o femeie matură. Un alt rit de confirmare a maturităţii este erikae, ce are mai mult o valoare simbolică. Gulerul chimonoului gheişei, care până atunci era roşu este acum schimbat cu unul alb, pentru a arăta că gheişa nu mai este maiko, ci a devenit geiko.

San san kudo este totodată şi ritualul prin care gheişa este legată de un bărbat, ce va fi numit "danna". "Danna" devine patronul gheişei şi este obligat să o suporte financiar în schimbul unei relaţii de lungă durată cu ea.

Când o gheişă se retrage din viaţa publică organizează o ceremonie: hiki-iwai. Această ceremonie poate avea diverse semnificaţii: gheişa poate ieşi pur şi simplu din comunitatea de gheişe, se poate retrage din cauza vârstei înaintate, se poate căsători sau poate deveni Okami-san. Okami-san înseamnă retragerea gheişei, dar în urma căreia ea devine stăpâna unei okiya.

Înfăţişare

Înfăţişarea unei gheişe variază de-a lungul carierei, de la culorile vii ale unei gheişe ucenice, la înfăţişarea sobră a unei gheişe experimentate.

Cosmetice
Gheisele folosesc foarte multă pudră albă şi au obiceiul să işi contureze buzele cu roşu, iar ochii sunt accentuaţi cu negru şi roşu.

Îmbrăcăminte
Gheişele poartă mereu kimono. Gheişele ucenice au kimonouri viu şi divers colorate cu un obi (eşarfă care se leagă în jurul brâului) extravagant. Gheişele mai experimentate poartă kimonouri cu stiluri, modele şi culori mai sobre. Se spune că o gheişă niciodată nu este văzută cu un kimono mai mult de o dată în timp ce produce divertisment. Kimonourile gheişelor sunt decoltate la spate, pentru că în lumea japoneză, ceafa şi gâtul sunt folosite în ritualul seducţiei bărbaţilor.

Culorile şi modelele kimonoului sunt, de asemenea, în funcţie de anotimp şi de evenimentul la care participă. Iarna, de exemplu, gheişa poate fi văzută purtând peste kimono un palton de lungimea trei-sferturi căptuşit cu mătase pictată de mână. kimonourile căptuşite sunt purtate în timpul anotimpurilor mai friguoase, iar cele necăptuşite în timpul verii. Un kimono poate necesita de la doi la trei ani pentru a fi creat, pictat şi brodat.

Gheişele se încalţă cu sandale cu talpa foarte înaltă, zori, când merg afară, şi poartă doar tabi (şosete albe) înăuntru. Când vremea este ploiasă gheişele se încalţă cu nişte saboţi de lemn, numiţi geta. Gheişele ucenice au nişte saboţi speciali din lemn negru lăcuit, okobo (sau pokkuri).

Coafură
Coafurile gheişelor au variat de-a lungul istoriei. În trecut, femeile işi purtau părul pe umeri în unele perioade, şi prins desupra capului în altele. În secolul al XVII-lea a aparut tradiţionala shimada, un fel de coc elaborat, purtat de gheişele consacrate.

Există 4 feluri importante de shimada:
taka shimada, un coc purtat de obicei de către gheişele tinere, necăsătorite;
tsubushi shimada, un coc mai turtit, purtat în general de către femeile mai în vârstă;
uiwata, un coc care este legat sus cu o fâşie de crep de bumbac colorat;
un stil care seamnănă oarecum cu o piersică tăiată în două, purtată numai de maiko.

Coafurile sunt decorate cu piepteni şi agrafe numite (kanzashi). În secolul al XVII-lea, şi imediat după Restauraţia Meiji, pieptenii erau largi şi bătători la ochi, de obicei mai înfloriţi pentru femeile de rang superior. În era modernă pieptenii sunt mai mici şi mai puţin bătători la ochi.

Gheişele erau învăţate să doarmă cu gâtul pe nişte mici suporturi ("takamakura") în loc de perne, astfel încât să îşi ţină coafura în stare perfectă până a doua zi. Pentru a impune acest obicei, mentorii lor puneau orez în jurul suportului. Dacă capul gheişei aluneca de pe suport, în timp ce aceasta dormea, orezul se lipea de păr stricând coafura.

Multe gheişe moderne folosesc peruci în viaţa lor profesională.

Femei în costum de maiko (gheişă ucenică) în Kyoto, Japonia
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Caracterele japoneze pentru gheişă, "persoană a artelor"
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

(nu sunt autoarea acestor informatii, sursa de unde am luat este wikipedia Gheisa 924425)

Cine mai are informatii sau poze interesante despre gheisa le poate posta. Gheisa 839954

Hey sa stiti ca faza cu Okami-san nu are nici o legatura cu porecla mea ^^"
La mine Okami vine de la lup. Gheisa 540370
Phoenix
Phoenix
Admin
Admin

Mesaje : 140
Puncte : 361
Reputatie : 101
Data de inscriere : 20/06/2010
Varsta : 357
Localizare : Fire Land ~Jigoku~

https://asian-world.forumgratuit.ro

Sus In jos

Gheisa Empty Re: Gheisa

Mesaj  Yume Mar Iun 22, 2010 2:56 am

sunt ff frumoase...au un aer atat de nush :-?? misterios....foarte interesante :X
Yume
Yume
Advanced
Advanced

Mesaje : 76
Puncte : 89
Reputatie : 11
Data de inscriere : 22/06/2010
Varsta : 33
Localizare : Brasov

http://culturacoreeana.forum-motion.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum